- REKLAM -

- REKLAM -

Nasıl Çiftçi Olunur?

- REKLAM -

Ülkemizde babadan deden çiftçi olmayan sonra çiftçi olmaya olmaya karar verenler neler yapmalıdır?

 

Arazi satın almadan önce mutlaka bir bilene danışmak gerekir. Arazi fiyatı ile bahçenin durumu iyi fizibilite edilmelidir. 

Çekirdekten yetişmeyen bir kişi, hayatında hiç zeytinlik görmemiş bir kişi kolay kandırılabilir. bu yüzden alımdan önce araştırma yapmak gerekir. Bu araştırma ciddi bir iştir. Belki de yatırımın şeklini ve durumunu değiştirecektir. Bahçeyi yeni kurmak ile hazır tesis almak arasında fark vardır. Bahçenin yeri ve yönü önemlidir. 

 

Bahçe alındıktan sonra tapu kaydı ile Ziraat Odası ve İlçe tarıma başvurunuzu yaparak Çiftçi Kayıt Sistemine girebilirsiniz. Bu evrak olarak sizi çiftçi yapacaktır. Ayrıca üretici örgütü olan ziraat odasına üye olmak sizi ayrıcalıklı yapacaktır. 

Ziraat Odasına Kayıt için gerekli evraklar

- REKLAM -

1 – nüfus müdürlüğünden veya e devlet üzerinden vukuatlı nüfus kayıt örneği
2 – nüfus cüzdanı fotokopisi (3 adet)
3 – tapu fotokopisi (2 adet)
4 – araziler kiralık ise kira sözleşmesi ile tapu fotokopisi
5 – hayvan sahipleri için ilçe tarım müdürlüğünden aşı karnesi veya işletme belgesi
6 – hayvan sahipleri için sahiplik belgesi (muhtarlık tasdikli)
7 – e devletten ikametgah
8 – çiftçi kütüğü muhtardan mühür ve imzalı (fotoğraf üzeri muhtar mühür tasdikli)

 

Üreticinin diğer kelime anlamı müstahsildir. Fabrikadan zeytinyağı ürettirdiğinizde size verilen evrak müstahsil makbuzudur. Bu makbuz ile ilçe tarıma gidip her yıl ödenen üretici desteklerinden faydalanabilirsiniz.   

 

Eğer bir zeytin işletmesi kurmak isterseniz öncelikle iyi bir muhasebeci ile anlaşmanız gerekmektedir. Kuracağınız şirket şahış da olabilir sermaye şirketi de olabilir. Buna karar verecek olan siz olacaksınız. Sermaye şirketlerinin avantajları vardır. Bu konuları bilen kişiler ile çok iyi irdelemeniz gerekmektedir. Şahıs şirketinde olumlu olan bir durum sermaye şirketinde olumsuz olabilir. Bunu araştırmanız gerekir. Bir kişi ile görüşerek karar vermeyiniz. Daha sonra kuruluş işlemlerine geçebilirsiniz. Ticaret Odası, Belediye ve ilçe tarıma giderek gereken evrakları alabilirsiniz. Çok problem olmaz ise 2 veya 3 gün içerisinde gıda işletmesini kurabilirsiniz.  

 

ders notunu indirmek için tıklayınız.

 

dr. mücahit kıvrak

 

zeytin ders notu: 2

- REKLAM -

ANA SAYFA
DERS NOTLARI
ZEYTİNİST TARIM A.Ş.
×